JJ Wonderbanken
Image default
Auto’s en Motoren

Als VW Classic-fan kun je niet zonder Paruzzi

Paruzzi is een online winkel en vraagbaak op het gebied van klassieke Volkswagens. Je kunt er onderdelen bestellen voor de volgende modellen:

-Kübel;

-Kever;

-Spijlbus;

-Type 3;

-Karmann Ghia;

-T25/T3 Bus;

-Panoramabus.

In de collectie vind je een complete startmotor Kever, maar ook kleine artikelen als bouten, moeren en ringen voor het Kever chassis.  

Van de Karmann Ghia zijn tussen 1955 en 1974 ruim een half miljoen exemplaren, in verschillende modellen, op de markt gebracht. Deze tweedeurs sportwagen werd in een razendsnel tempo erg populair. De reden? Na de Tweede Wereldoorlog was er behoefte  aan sportieve en stijlvolle auto’s. Volkswagen werkte samen met Karmann, een succesvolle carrosseriebouwer in Osnabrück en met het Italiaanse ontwerpersteam Ghia. In het eerste jaar werden er al meer dan 10.000 Karmann Ghia’s verkocht. Dit was meer dan de Volkswagen-directie had verwacht. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, werd besloten een nieuwe fabriek te bouwen in het Braziliaanse São Bernardo do Campo. In 1971 zag de Karmann Ghia Touring Coupé het levenslicht. De TC werd alleen in Brazilië verkocht. In de loop van de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de Karmann Ghia minder populair. Een bijkomend probleem waren de steeds strenger wordende veiligheidseisen, waar Volkswagen niet meer aan kon voldoen. Na 21 december 1973 zijn geen Karmann Ghia’s meer gemaakt voor Europa. De exportproductie stopte op 31 juli 1974. In 1974 viel tot slot ook het doek voor de Karmann Ghia in Brazilië.

Ook sportief, maar van een heel andere orde is de VW Kübel. Wat de Jeep was voor de geallieerden, was de Kübel voor het Duitse leger tijdens WOII. In totaal zijn er 55.000 gemaakt. De Kübels reden in heel Europa en in Afrika. Een aantal technische details:

– 3,74 meter lang;

– 1,6 meter breed;

– 1,65 / 1,11 meter hoog;

– 750 kilogram gewicht zonder personen en / of materieel;

– 1150 kilogram gevechtsklaar gewicht;

– luchtgekoelde, 4 cilinder boxermotor;

– 985 cc / 1131 cc inhoud cilinder;

– 4 vooruit en 1 achteruit versnelling;

– 80 kilometer per uur maximum snelheid;

https://www.paruzzi.com/nl