JJ Wonderbanken
Image default
Aanbiedingen

Waarom en hoe een slaaptrainer introduceren.

WAAROM EN HOE EEN SLAAPTRAINER INTRODUCEREN

Een slaaptrainer is een soort wekker die speciaal is ontworpen voor kinderen. De belangrijkste kenmerken zijn kleuren die aangeven wanneer het tijd is om te slapen of om wakker te worden. Kleine kinderen kunnen geen tijd onderscheiden; daarom zijn zulke kleuren uiterst nuttig. Vanaf het moment dat ik ouders begon te adviseren, heb ik de Zazu slaaptrainer aanbevolen als slaaptrainer. 

Zazu slaaptrainer is een zeer gemakkelijk te begrijpen (en mooie!) slaaptrainer. Hij wordt rood als het tijd is om te slapen en groen als het OK is om op te staan. Rood licht verstoort de aanmaak van melatonine niet, in tegenstelling tot wit en blauw licht, wat dit product extra nuttig maakt. 30 minuten voordat het apparaatje groen wordt, wordt het oranje. Dit laat uw kind zien dat het nog even duurt voordat het andere mensen in huis wakker kan maken. Je kunt ervoor kiezen om het rode nachtlampje uit te zetten, maar mijn suggestie zou zijn om het ’s nachts aan te laten staan, als visueel hulpmiddel voor je peuter. 

Waarom zou je een slaaptrainer gebruiken?

Een slaaptrainer kan handig zijn in de volgende situaties:

Je kind wordt elke dag op een ander tijdstip wakker, maar je wilt graag consistente wektijden.
Je kind is een vroege vogel en je wilt hem of haar leren om wat langer in zijn bed te blijven.
Uw peuter slaapt samen met een broertje of zusje en u wilt dat ze tegelijk opstaan.

Het is ook geschikt voor dutjes. Stel de timer in op 30, 60, 90, 120, 150 of 180
Als je kinderen naar school gaan, maar zich soms verslapen, kun je de wekkerfunctie  gebruiken om ze wakker te maken.

Wanneer beginnen met een slaaptrainer?

Rond de leeftijd van 2 jaar kun je beginnen met een slaaptrainer. Het hangt echter per kind af wanneer hij of zij er klaar voor is. Het belangrijkste is dat je peuter de verschillen in kleuren begrijpt en wat ze betekenen. Met andere woorden, dat ze kunnen vertellen dat rood = in bed blijven, oranje = nog even wachten en groen = je mag naar mama/papa.

Hoe introduceer je een slaaptrainer?

Het is belangrijk dat uw peuter de slaaptrainer accepteert als hij of zij ermee kennismaakt. Als er geen enkele interesse is, is de kans klein dat je kleuter de regels die bij de slaaptrainer horen zal volgen. Daarom is het raadzaam om eenvoudig te beginnen. Wordt uw kind elke dag rond 6 uur wakker? Zet de wekker dan op 6 uur, ook al zou je willen dat hij of zij later wakker wordt. Op die manier kan uw kind de regels  gemakkelijk volgen. En wees blij als je peuter zich aan de regels weet te houden!

Probeer deze routine ongeveer 3 nachten vol te houden tot je zeker weet dat je kind het goed vindt. Vanaf dat moment kun je geleidelijk (misschien zelfs stiekem) de wektijd verhogen naar eerst 6.30 uur en vervolgens naar 7 uur, afhankelijk van de situatie. Een half uur later wakker worden is voor veel kinderen realistischer dan 1 uur, hoewel dat per karakter verschilt. Mijn advies zou zijn om liever langzaam dan snel te gaan, omdat het je peuter kan demotiveren als hij zich niet aan de slaap regels houdt.

Bij de introductie van een slaaptrainer zou je ook kunnen werken met een beloningssysteem waarbij je peuter een sticker krijgt als hij of zij de ouders alleen wakker maakt als de slaaptrainer groen wordt. Dit kan een enorme motivatie zijn voor kinderen die de neiging hebben om vroeg wakker te worden en meteen hun kamer uit te komen.

slaaptrainer

https://www.ngs-west1.nl/slaaptraining/