Wat is outplacement?

Medewerkers die ontslagen worden en waarbij een vaststellingsovereenkomst tussen werkgever en werknemer is opgemaakt, kunnen vaak zelf een outplacementbureau uitzoeken. Via outplacement wordt de werknemer dan geholpen aan een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever.

Outplacement begint vaak met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach. Als de kennismaking bevalt, ga je met je coach aan de slag om je eigen persoonlijke outplacement-plan te maken m.a.w. wat is er voor nodig om zo snel mogelijk een leuke en passende baan te vinden.

Outplacementbureaus helpen graag

De basis van het outplacementtraject bij een outplacementbureau is intensieve persoonlijke begeleiding. In de eerste maanden heb je wekelijks een persoonlijk gesprek met je eigen coach. Ook kunnen verschillende onderdelen deel uitmaken van het outplacement-trajectplan, zoals: sollicitatietraining, jobmarketingplan, communicatietraining of indien nodig andere vormen van training of scholing. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan het verleden zodat een positieve opgeruimde blik naar de toekomst ontstaat. Hierbij is ruimte voor teleurstelling, angst en andere gevoelens die in deze situaties aan bod kunnen komen.

Wat is outplacement en wat doet een outplacementbureau precies voor je ?

Outplacement is een ondersteuningsdienst die door sommige organisaties wordt geboden om voormalige werknemers te helpen bij de overgang naar een nieuwe baan. Een outplacementbureau biedt meestal de outplacementdiensten die worden betaald door de voormalige werkgever en worden meestal bereikt door praktisch advies, trainingsmateriaal en workshops

Wat zijn de kosten van outplacement?

In 2018 bood meer dan de helft van 100 Nederlandse werkgevers met ontslagen in de afgelopen twee jaar afgelopen twee jaar outplacement aan, tegen een gemiddelde kostprijs van 3.789 Euro per werknemer, volgens een onderzoek in juni voor instituut ILVO. De kosten van outplacement lopen uiteen van 1.500 Euro tot 7.500 Euro per traject en zijn vaak afhankelijk van de functie die de ontslagen medewerker heeft bekleed. Vreemd genoeg wordt daarbij niet gekeken naar de kansen van de werknemer op de arbeidsmarkt, maar naar de hoogte van het salaris van de ontslagen werknemer.

 

De kosten van outplacement lopen sterk uiteen 

 

https://www.outplacementverzekering.nl