JJ Wonderbanken
Image default
Auto’s en Motoren

Waardevolle Tips voor een Vliegende Start met je rijles bij Rijschool Startdriving in Eindhoven

De Kosten van een Autorijopleiding: Wat Kun Je Verwachten?

Het verkrijgen van je rijbewijs vereist een financiële investering, maar het is een waardevolle stap voor je persoonlijke groei. In het leven zijn er maar weinig dingen die een eenmalige uitgave vormen en waar je dagelijks profijt van hebt. Gedurende je hele leven pluk je de vruchten van vrijheid, onafhankelijkheid, en wellicht dat extraatje waarmee je die felbegeerde baan binnenhaalt. De investering in je rijbewijs betaalt zichzelf ruimschoots terug.

Recent onderzoek van het CBR toont aan dat een gemiddelde leerling ongeveer 41 lesuren nodig heeft voor de autorijopleiding. Dit is een nationaal gemiddelde; in de Randstad zijn er vanzelfsprekend meer lessen nodig vanwege de drukte en een andere verkeersmentaliteit.

Een autorijles in Eindhoven kost doorgaans €47,00 per uur. Als je uitgaat van 41 lesuren, komt het lesgeld uit op €1927. Daar bovenop komen nog de kosten voor het theorie-examen (gemiddeld €40), de tussentijdse toets (gemiddeld €180), en het praktijkexamen (gemiddeld €250). Als we van de gemiddelden uitgaan, bedragen de examenkosten in totaal €470. Het behalen van je rijbewijs kost je in Eindhoven dus ongeveer €2397. Bij de meeste rijscholen is het mogelijk om dit bedrag in termijnen te betalen.

Wanneer, Hoe en Waar Moet je Theorie-examen Doen?

Je voorbereiden op het theorie-examen kan op diverse manieren, zoals zelfstudie of een (online) theoriecursus. Het theorie-examen omvat gevaarherkenningsvragen, vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Vanwege de vele regels en de als lastig ervaren verkeersinzichtvragen, kiezen de meeste leerlingen voor een theoriecursus. In onze webshop kun je ook theorieboeken aanschaffen, voorzien van QR-codes voor gratis video’s en oefenvragen.

Met betrekking tot de huidige wachttijden voor toetsen/praktijkexamens (gemiddeld 3 maanden) is het cruciaal om bij voorkeur vóór de start van de rijlessen het theorie-examen af te leggen. Op die manier hoef je niet halverwege de rijlessen te stoppen en kun je je volledig richten op het praktische deel van de rijopleiding. Wat betreft de locaties van het CBR verspreid over heel Nederland, kun je het theorie-examen afleggen. Op de website Mijn.CBR.nl kun je dit examen zelf reserveren.

Hoe kun je besparen op de kosten van rijlessen?

Het behalen van je rijbewijs is al prijzig genoeg. Volg daarom de onderstaande tips om sneller vooruitgang te boeken tijdens je rijlessen.

Tip 1.

Je bent al je hele leven in het verkeer. Verkeren betekent letterlijk ‘je bevinden in’. Wanneer je buiten bent, krijg je de hele dag al gratis verkeersles. Probeer vanaf nu bewuster te fietsen of als voetganger van punt A naar B te komen. Gedraag je sociaal en let extra goed op borden en tekens. Er gaat een wereld voor je open met de vele borden onderweg die je anders wellicht over het hoofd had gezien. Bedenk eens hoeveel procent van de dag je eigenlijk onbewust bezig bent met wat je doet.

Tip 2.

Zet even Whatsapp, Snapchat en TikTok uit, en schakel over naar de actieve meekijkmodus. Als je met iemand meerijdt, observeer dan hoe diegene het doet. Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Kijk bijvoorbeeld mee met de navigatie of observeer het controleren van de dode hoek. Dit kan zowel bij je ouders of vrienden in de auto als wanneer je achterin de lesauto zit na je rijles. Verschillende onderzoeken tonen aan dat je veel kunt leren van de fouten van anderen en zelf tot betere prestaties kunt komen.

De Gezondheidsverklaring: Belangrijk voor je Praktijkexamen

Om het praktijkexamen aan te vragen, heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Dit formulier bestaat uit 19 vragen die je eerlijk moet beantwoorden. Zowel lichamelijk als geestelijk dien je in goede gezondheid te verkeren, wat betekent dat je rijgeschikt bent. Het is verstandig om hier al in een vroeg stadium samen met je instructeur naar te kijken. Instructeurs hebben doorgaans een Gezondheidsverklaring in de lesauto liggen. In 2023 bedragen de kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR € 41. Dit bedrag dien je te betalen via de website Mijn.CBR.nl, waar je ook de Gezondheidsverklaring naartoe stuurt. Hierna beoordeelt het CBR of je in staat bent om veilig auto te rijden.

De Tussentijdse Toets: Een Handige Tussenschakel

Veel mensen ervaren stress wanneer ze beoordeeld worden, en dat is begrijpelijk. In de lesauto wordt dit gevoel nog intenser omdat de examinator naast je zit en alles rechtstreeks plaatsvindt. De tussentijdse toets is ontworpen om je een indruk te geven van het praktijkexamen, en dit gebeurt doorgaans op driekwart van je rijopleiding. Door deze ervaring kan de stress tijdens het daadwerkelijke examen mogelijk verminderen, waardoor je meer kans hebt om te slagen. Het is gebruikelijk dat de instructeur tijdens de toets meerijdt, vooral omdat je nog in de opleiding zit. In de bijgevoegde video vind je overtuigende redenen om van de tussentijdse toets gebruik te maken.

Het Praktijkexamen: De Laatste Hordes

Je hebt al voldoende rijlessen achter de rug, een tussentijdse toets afgelegd, en nu is het moment aangebroken om je rijopleiding af te ronden. Tijdens je praktijkexamen kan het ook zijn dat je instructeur meegaat; bespreek goed of je dit wilt. Uit onderzoek is gebleken dat Nederland tot de groep landen behoort waar het behalen van het rijbewijs behoorlijk uitdagend is. Onderschat daarom niet het niveau van het praktijkexamen in Nederland. Het hedendaagse autorijden verschilt aanzienlijk van tientallen jaren geleden. Laat je niet van de wijs brengen door allerlei verhalen om je heen. Volg je eigen tempo en leg het examen af wanneer zowel jij als je instructeur het erover eens zijn dat je er klaar voor bent. Laat je gezond verstand de leiding nemen! In de bijgevoegde video van Rijschool Eindhoven krijg je een beeld van hoe het praktijkexamen eruitziet.

https://www.startdrivingeindhoven.nl/