Jjwonderbanken

Koude herfstsessie op karper

Wordt wakker in een koude tent. Mijn adem is duidelijk zichtbaar in grote wolken die in de tent worden geblazen. Met zichtbare rijp op m’n tacklebox is het duidelijk koud geweest deze nacht. Als ik op mijn horloge kijk is het 7:30 en nog pikdonker. Eigenlijk moet ik gaan opruimen om naar het werk te gaan, maar de kou in de lucht doet me twijfelen om op te staan. De warmte in de slaapzak is veel meer uitnodigend. 

Het vissen in de late njaar heeft zo zijn charmes. De kou in de lucht en de veranderende natuur geven een mooie sfeer. Deze sfeer is iets wat je in de zomermaanden mist. Natuurlijk is het heerlijk om in een warme zomeravond in de openlucht door te brengen. Met veel insecten leven om je heen en vleermuizen die om je heen vliegen heeft het ook wat, maar de drukte aan de waterkant maakt het voor mij minder. Het grote natuurlijke voedselaanbod en de hoge concurrentie van andere vissers is minder aantrekkelijk. Zeker als deze andere karpervissers vele kilo’s storten om de karper ‘vast te houden’. Zelfs op kleine wateren wordt massaal gestort door veel vissers. Misschien wel mede hierom zijn de vangsten in het najaar significant beter. 

Ook deze nacht heeft het water enkele prijzen vrijgegeven. Met 2 karpers in een safety-sling en 1 direct teruggezet, wordt het een drukke ochtend met foto’s schieten. Dit succes volgt door een langdurige voercampagne, met weinig aas. Het verspreid voeren op één kant van het water blijkt hier de sleutel tot succes. Hier heb ik gekozen voor een kant van het water met een redelijke ondiepte, wat omringt wordt door diep water. Tegen de rand van het talud worden de rigs nauwkeurig aangeboden. Om de vislijn te beschermen wordt een snag-leader gemonteerd om lijnbreuk op het talud te voorkomen. Zo kan karpervissen toch heel simpel zijn. Door je tijd effectief in te zetten, kan je met weinig voer en beperkte vistijd toch je visjes meepakken.

https://www.sportvisgigant.nl/