Jjwonderbanken

Gekte op de woningmarkt

Zoals iedere woningzoekende weet stijgen de huizenprijzen enorm snel en is het bijna onmogelijk om een woning te bemachtigen zonder aankoopmakelaar, en al helemaal in de Randstad en de grote steden. Maar waarom is de woningmarkt zo overspannen?

Woning schaarste

Uit een onderzoek blijkt dat er in 2020 een tekort aan 331.000 woningen is en vooral in de steden is dit een enorm probleem. En het lijkt er op dat dit tekort alleen maar groter gaat worden. Dit komt doordat de woningproductie laag is en de huishoudensgroei hoog. Met andere woorden, er komen steeds meer mensen die een woning willen en er worden minder woning bijgebouwd dan nodig is.

Vanaf 2023 wordt er een sterke stijging van de woningproductie verwacht, dit komt omdat er een aantal woningdeals zijn gesloten in een aantal regio’s. Hierdoor zal er vanaf 2023 steeds meer woning worden gebouwd en zal de woning schaarste verminderen.

Coronacrisis

Door de Coronacrisis zijn er veel mensen thuis te komen werken en merken dat hun huidige woning te klein is om in te werken en wonen. Ook willen mensen graag verhuizen omdat ze veel thuis werken en daardoor niet verbonden zijn aan een vaste werkplek.

Mensen hebben door de coronacrisis veel geld gespaard omdat ze bijvoorbeeld niet op vakantie konden of andere activiteiten hebben kunnen uitvoeren. Hierdoor hebben ze een vermogen opgespaard en willen ze dat graag gebruiken om hun woning te verbouwen of om te verhuizen.

Maar er zijn ook veel mensen die hun baan hebben verloren en hierdoor opzoek zijn naar een goedkopere woning of een huurwoning. Voor deze mensen is het nog veel lastiger om aan een betaalbare woning te komen.

Woning kopen

Wil je toch in deze overspannen markt een woning bemachtigen? Dan moet je met een flinke zak geld en een aankoopmakelaar komen. Er wordt veel overboden, vaak met wel tienduizenden euro’s te gelijk. En omdat je maar maximaal 100% van de woningwaarde mag financieren moet je in veel gevallen toch beschikken over veel eigen geld en dit is voor veel mensen een enorm struikelblok.

Je kent het wel als woningzoekende dat je de verkopende makelaar belt in de hoop dat je nog een bezichtiging in kan plannen en dat je te horen krijgt dat de woning al verkocht is terwijl de woning pas 1 dag op Funda staat. Daarom moet je in deze tijd vaak ook gebruik maken van een aankoopmakelaar. Zonder aankoopmakelaar is het bijna onmogelijk om een bezichtiging in te plannen. Deze aankoopmakelaar weet vaak voordat de woning op Funda komt al dat de woning te koop komt, de makelaar kan dan al snel een afspraak in plannen en contact met jou opnemen. Hierdoor vergroot je de kans op een bezichtiging en deze makelaar helpt ook met het bepalen van het juist bod, waardoor de kans nog groter wordt.

Contact

Wil je graag een woning kopen of verkopen in de regio van Apeldoorn en/of Kampen en vis je elke keer naast het net? Neem eens contact met ons op!

https://www.wittewoningmakelaars.nl/contact/vestiging-apeldoorn/